Kısa yada uzun mesafe yapmak üzere yola çıktınız ve hiç olmadık bir yerde lastiğiniz aniden patladı ne yaparsınız?
Yolda hareket halindeyken lastik patlarsa ne yapmalı?
Şüphesiz ani lstik patlamaları aracın dengesini bozacağından sürüş güvenliğinide olumsuz yönde etkileyecektir. Bu nedenle öncelikle panik yapmadan hızımızı düşürmeli ve trafiği tehlikeye atmadan aracımızı uygun bir yerde park konumuna almalıyız. Ardından diğer araçlar tarafından fark edilmek için dörtlülülerimizi yakıp ikaz işaretlerimizi uygun yerlere koymalıyız. Sonrasında lastik değiştirme yada yardım çağırma seçeneklerini değerlendirmeliyiz.
Lastik patladığında yardım çağırabilir miyim?
Eğer lastik değiştirmeyi bilmiyor veya yapacak durumda değilseniz kaskonuz vasıtasıyla ulaşacağınız bir çekici firması aracılığıyla lastiğinizin değiştirilmesini talep edebilirsiniz.
Lastik değiştirme nasıl yapılır?
Lastik değiştirmeyi biliyorsanız seri bir şekilde yedek lastiğinizi patlayan lastiğinizle değiştirebilirsiniz. Lastik değiştirmeyi bilmeyen sürücüler için işlemi kısa anlatmak istiyorum. Öncelikle bijon diye adlandırılan ve lastiği aracımıza sabitleyen bütük vidalar gevşetilir. Araç kriko ile belli seviyeye kadar kaldırılır ve patlat lastik çıkarılır bu işlem yapılırken yedek lastik her ihtimale karşı aracın şasesine denk gelecek şekilde konumlandırılır.
Sağlam yedek lastik patlak lastiğin yerine oturtulur ve bu sefer önlem olarak patlak lastik şaseye yakın bir yere konumlandırılır. Bu sefer bijonlar iyice sıkılır ve yedek lastik yerine sabitlenir.
Patlak lastik güvenlik amaçlı olarak konulduğu yerden alınır ve bağaja konduktan sonra güvenle yola devam edilir. Fakat unutulmamalıdır ki yedek lastikler uzun süre dayanacak şekilde tasarlanmadığı için ilk fırsatta patlaya lastik tamir edilmeli yada yenisiyle değiştirilmelidir.
Lastik kaç türlü ve neden patlar?
Lastik büyük ve küçük cisimlerin lastiğin bütünlüğüne zarar vermesi sonucu parlar ve buda lastiğin şeklini, içindeki havayı kaybetmesine neden olur. Buda aracın kontrolünü kaybetmemize neden olabilir. Ufak cisimler tarafında lastiğimiz zarar görürse yavaşca lastik basıncını kaybedeceğimizden muhtemelen tamirciye ulaşana kadar güvenle gidebiliriz ama lastiğimizin patladığını farketmezsek park halinde zaman geçtikten sonra lastiğimizn havasının azaldığını görürüz.
Küçük cisimlerin verdiği zararla patlayan lastiğimiz bizi genel olarak zora sokmaz ama büyük bir cisim tarafından lastiğimiz zarar görürse muhtemelen aracımız bir tarafa doğru yalpalayıp araç kontrolünü sağlamamızı zorlaştıracaktır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu durumda panik yapmadan hız düşürmeli ve aracımızı güvenli bir yere çekmeliyiz.
Lastiğimin patlamasını nasıl önlerim?
Lastik patlaması nedeniyle yolda kalmamak için araç lastiklerini düzenli olarak kontrol etmeli hava basıncına dikkat etmeliyiz. Her şeyin olduğu gibi lastiklerinde bir son kullanma tarihi vardır bu tarihten sonra lastiklerimizi mutlaka değiştirmeli çatlak yüzeyli veya darbe almış lastikler kullanmamalıyız.