Binlerce hareketli ve bakım gerektiren parçadan oluşan arabalarımız periyodik bakımları ile kontrolleri yapılmadığı taktirde hiç olmasını istemiyeceğiniz bir anda yolda kalacaktır.Yolda kalma olaylarının ciddi bir kısmı akü bitmesi sonucu yaşanır.Bu makalemizde akü bitmesi nedeniyle yolda kalmamanız için bilmeniz ve yapmanız gerekenleri ayrıntılarıyla anlatacağız.Başlıca cevap vereceğimiz sorular akümüz neden biter? akümüzün bittiğini nasıl anlarız? ve akümüz bittiğinde ne yapmalıyız?
Akü nedir?
Sorularımızı cevaplamadan önce akünün ne olduğunu ve ne işe yaradığını kısaca anlatalım.Akü aracınızın elektrik merkezidir.Elektrik enerjisini kimyasal halde depolayan akünüz ihtiyaç duyulması halinde aracınızın parçalarına elektrik sağlar ve hayati bir öneme sahiptir.Akünüz motorunuzun çalışmasını sağlayan yüksek elektrik akımını üretir ayrıca motorunuz çalışırken oluşabilecek voltaj dalgalanmalarınıda engelleyerek arabanızın zarar görmesini engeller.
Akü nasıl çalışır?
Akünüz sürekli dolan ve boşalan sonra tekrar dolan bir depo gibidir ve bunu kendi kendini şarj edebilme özelliği ile mümkün kılar.Akümüz her zaman aynı enerjiyi dışarı vermez örneğin sıcak havalarda akünüzden daha fazla enerji çıkışı olur ve bu durumun akünüzün ömrünü kısaltır.Kış aylarında ise kalorifer ve ısıtma ekipmanları nedeniyle akünüze ihtiyaç artar.Tüm bu koşullara ek olarak kullanıcının yaptığı hatalar (radyo ve lambaların açık bırakılması) akünüzün ekstra yıpranmasına neden olacaktır.Ne kadar dikkat edersek edelim ortamalama bir akünün kullanım ömrü 5 yıldır ve bu süre dolduktan sonra sorunla karşılaşma olasılığımız her gün daha da artar.
Akünüzün bittiğini nasıl anlarsınız?
Akünüz bittiyse aracınızın motoru çalışmaz çünkü motorunuzu çalıştıracak marş motoruna aküden gereken voltaj gitmez yada az miktarda gider.Akünüz bittiğini ayrıca akü üstünde bulunan uyarı ışığını kontrol ederekte anlayabilirsiniz eğer ışık yeşil değilse akünüz bitmiş demektir.
Akü bittiğinde yapılacaklar nelerdir?
Eğer aracınıza acil ihtiyacınız varsa diğer aracın aküsünden uygun kabloları bağlayarak takviye yapabilir ve aracınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.Acil bir durum yoksa ve akünüzün yaşı 5 yıla yaklaşmış yada geçmiş ise yeni akü ile değiştirmeniz en mantıklı çözüm olacaktır.Değişim işlemi için aracınızı çekici ile en yakın akü merkezine veya yetkili servisinize götürebilirsiniz.
Arabanızı her istediğinizde çalıştırmak istiyorsanız periyodik bakımlarını ihmal etmemenizi önermekteyiz.Ayrıca akünüzü de yılda iki defa test ettirerek voltaj değerinin 12,6 volt veya üzerinde olduğundan emin olabilirsiniz.